Social bæredygtighed. Velfærdsarkitektur. Inkluderende design. Sociale mursten. Verdensmål. Mental sundhed. Universelt design.

 
Billede_12.jpg

I Carlberg hjælper vi vores samarbejdspartnere med at opnå mest mulig menneskelig værdi i udviklingen af det fysiske miljø.

Arkitektur er ikke blot en passiv skal, som omgiver os, i vores daglige færden. Arkitekturen har en dybdegående og ofte ubevidst indvirkning på vores velbefindende, vores adfærd og vores fællesskaber.

I Carlberg har vi specialiseret os i at indsamle viden fra brugere, fagprofessionelle og forskere om arkitekturens indvirkning og effekt på mennesker. Det er i dag veldokumenteret, at den rette arkitektur kan korte tiden af hospitalsophold og øge skoleelevers indlæring. Vi ved også at arkitekturens mange æstetiske elementer som lys, former, farver, materialer og rummelighed har direkte indvirkning på brugernes sindstilstand og adfærd. Det er viden, vi anvender til at skræddersy nye byrum og bygninger, så de aktivt og målbart fremmer sociale og pædagogiske formål.

 

Det er ikke mennesker, men miljøet vi skal tilpasse

Når vi færdes i vores omgivelser, oplever vi alle at have særlige behov i større eller mindre grad. Fysiske eller mentale. Har vi det ikke i dag, så får vi det, når vi bliver ældre. I Carlberg tror vi på, at vi med klogt og inkluderende design, baseret på viden og praksiserfaringer, kan skabe velfærdsinstitutioner, boliger og arbejdspladser, hvor alle mennesker, uanset deres særlige behov, vil opleve at føle sig inkluderet og godt tilpas.

Vi har opbygget solid erfaring med at udvikle fysiske rammer sammen med og til neurodivergente mennesker og socialt udsatte grupper, og vi oplever, at de løsninger, som fungerer godt for dem, ofte også skaber værdi for alle andre.

Vi hjælper bygherrer, som ønsker fokus på social bæredygtighed, og som gerne vil sikre sig, at deres byggerier kommer til at fungere optimalt til formålet. Det hvad enten formålet er at skabe sunde boliger, attraktive arbejdspladser, inkluderende byrum eller gode velfærdsinstitutioner.

Vi arbejder inddragende og participatorisk og kender værdien af at få mange aktører til at trække i samme retning.

 
Billede_1.jpg

 Vores arbejde med sociale mursten

Vi har i en årrække arbejdet målrettet på at operationalisere vores vision om mere fokus på social bæredygtighed i byggeriet. Sammen med Den A.P. Møllerske Støttefond, Realdania og Arkitektforeningen lancerede vi i 2017 rapporten Sociale Mursten. Den præsenterer en tilgang til moderne velfærdsarkitektur målrettet socialt udsatte, hvor man anvender viden om det fysiske miljøs indvirkning på mennesker til at designe rammer, som målbart løfter effekten af det sociale og pædagogiske arbejde. Siden har vi i en række pilotprojekter og evalueringer kvalificeret tilgangen. I dag er ‘sociale mursten’ et kombineret udviklings- og evalueringsværktøj, som anvendes, når man ønsker maksimal social værdi for anlægsinvesteringerne.

Læs mere om sociale mursten her.

 

 Vores samarbejdspartnere